Saturday, February 7, 2009

ENAM PESANAN KHUSUS BUAT WANITA

Posted by Ija at 12:04 AM
1. Jaga solat pd awal waktu. Kalau datang haid sekalipun jika tidak dptsolat, kena duduk atas tikar sembahyang supaya anak tidak lihat kita meninggal solat.

2. Hidupkan Bacaan Hadis Nabi saw di rumah dengan keluarga. Dianjurbaca Hadis Fadhilat Amal. Ini amaln sahabiah zaman Nabi saw sehinggadr rumah kita keluar anak-anak yg soleh yg mendoakan kesejahteraankedua ibubapa dunia/akhirat.

3. Baca Al Quran setiap hari walaupun hanya 8 ayat. Kalau tak mampu nakbaca krn terlalu sibuk, cukup dengan mencium Al Quran dan muhasabah'Ya Allah, apa dosa sy hingga saya tak dapat nak baca kitab Mu pada hari ini."

4 . Mendidik anak secara Islam. Mengajar anak-anak dari kecil bermuladgn doa-doa masnun.Iaitu doa seharian Nabi saw saperti doa tidur,bangun tidur, makan dan sebagainya.

5.Hidup sederhana dengan tidak membebankan suami. Setiap hari malaikatakan mhantar 500 jambangan bunga dari syurga untuk wanita yg hidup sederhana.Setiap titisn air masakan dan basuhan mereka akan menjadi zikir mohonkeampunan kepada Allah swt atas wanita tersebut.

6. Galak suami untuk bermujahadah atas Agama Allah. Seorang isteri ygmenggalakkan suaminya untuk solat berjemaah di Masjid/Surau akan dapatpahala berjemaah suaminya termasuk solat dia sendiri.


Mudahan-mudahan ulasan ringkas ini bermanfaat.

0 comments:

Post a Comment

Jom Chat

Large Ads

 

★~RainBow LanD~☆ Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review