Sunday, December 6, 2009

tIPs MemUjUk!!

Posted by Ija at 8:51 PM 0 comments
Saya percaya setiap pasangan akan mempunyai masalah ini. Tidak kira sama ada anda telah berkahwin ataupun sedang berkapel. Jika tidak berlaku merajuk dalam perhubungan, bukan perhubungan maknanya. Tetapi, sekiranya si Dia merajuk. Apakah yang anda akan lakukan?


Kenapa merajuk?
Sebelum kita mengetahui cara untuk memujuk ini, kita harus tahu apakah menyebabkan seseorang itu merajuk. Seseorang itu merajuk disebabkan atas beberapa sebab.



1. Cemburu
Ya, ini merupakan faktor utama kenapa si Dia merajuk. Dia cemburu disebabkan ada sesuatu yang cuba mengambil anda dari dirinya. Seperti kawan-kawan, pekerjaan, keluarga dan sebagainya.



2. Tidak dapat apa yang diinginkan
Si Dia menginginkan sesuatu dari anda, tetapi anda tidak memberikannya. Sebagai contoh, Si Dia ingin memakan roti canai (kenapa pasal roti canai pulak ni?), tetapi anda tidak mahu, dan anda ingin makan benda lain. Jadi, si Dia pun merajuk sebab dia hendak jugak makan roti canai. Payah jugak ni.


3. Orang lain lebih hebat dari dia
Adakalanya dia akan merajuk untuk mendapatkan perhatian dari anda. Dan kadangkala, si Dia merajuk disebabkan ada sesuatu yang membuatkan dia berasa marah dan tidak selesa. Untuk mengubat perasaan dia itu, dia perlukan anda disamping dirinya tetapi dengan cara yang sangat berbeza — merajuk.



Bagaimana nak pujuk?
Ok. Sekarang ini kita sudah mengetahui sebab kenapa si Dia boleh merajuk. Dan sekarang bagaimanakah cara untuk memujuknya. Diingatkan, tips-tips ini bukan langkah-langkah untuk memujuk, cuma sebagai panduan atau tips sahaja.



1. Terangkan perkara sebenar
Adalah lebih mudah berkata benar dari berdusta. Ceritakan kepada si Dia apa yang berlaku pada anda dan tanya pada si Dia kenapa dia merajuk. Berterus teranglah (baca tentang 5 Tips Dalam Berpasangan) dalam perhubungan anda. Janganlah berselindung. Dengan mengwujudkan budaya bertanya dan berkata benar ini, dapat mengeratkan perhubungan kerana, anda mengambil berat si Dia. Ini juga bermaksud anda menunjukkan bahawa anda menyayangi dia.




2. Bertolak ansurlah dan bijak dalam membuat keputusan
Memang sukar untuk kita bertolak ansur tetapi tidak bermakna kita kalah sekiranya kita mengalah. Dalam situasi sebegini, anda haruslah bijak dalam membuat sesuatu keputusan. Sekiranya si Dia merajuk dan anda tidak berjaya memujuknya, gunakan gaya anda yang tersendiri dalam memujuk hatinya. Dengan ini, anda kelihatan bijak dalam membuat keputusan.


3. Ucapkan kata-kata “manis”
Manis tidak semestinya manis bukan? Ketika si Dia tengah merajuk, cuba anda bergurau senda dengan dia dengan menggelarkan si Dia, “bucuk”, “comot”, “manje” dan sebagainya. Dalam pada itu, selit-selitkan ayat-ayat power anda dalam perbualan tetapi masih mengekalkan perkataan-perkataan manis seperti yang saya sebutkan tadi. Adalah amat kelakar bagi saya sehinggakan saya pun sedang tersengih pada ketika ini.



4. Nyanyikan lagu buatnyaHa…
tips ini merupakan bagi saya tips yang paling ultimate. Kalau ditanya, berapa ramai yang sanggup nyanyi untuk kekasihnya? Pernah tak anda menyanyikan lagu untuk kekasih anda? Mungkin jawapannya ramai yang mengatakan tidak. Tetapi, saya pernah. Saya tidak berkata bohong. Saya pernah dendangkan lagu kepada kekasih saya. Dan kami siap berkaraoke di dalam phone lagi. Kami berduet bersama-sama. Adakah si Dia akan tersenyum dan ketawa? Sudah pasti ya. Kerana dapat mendengar suara buah hatinya menghiburkan dirinya. Tidakkah ianya menggembirakan? Sudah pasti senyuman terukir di bibirnya.

Saturday, December 5, 2009

Rahsia Tapak Tangan Lelaki

Posted by Ija at 10:51 PM 0 comments
Rahsia tapak tangan lelaki ini adalah di ambil dari sebuah artikel yang memberi ulasan dari buku Read His Hands, Know His Heart dari nukilan Marion Gale.meh kite view same2



Earth Hand (Tangan Bumi)
Lelaki ini mempunyai telapak tangan dengan bahagian tengahnya berbentuk bujur dengan ukuran jari-jemarinya yang pendek. Ia mempunyai pemikiran yang tinggi dan kestabilan dalam hidup. Ia juga merupakan seorang lelaki yang gemar memasak dan bijak menyediakan sesuatu hidangan.


Water Hand (Tangan Air)
Berbentuk segi panjang, dengan saiz jarinya berukuran panjang. Lelaki ini adalah seorang yang baik hati, sabar dan gemar menelaah bahan-bahan bacaan. Ia juga di gelar sebagai ulat buku dan mempunyai keperibadian yang tenang.



Air Hand (Tangan Udara)
Telapak tangan berbentuk bujur tetapi dengan jari-jari tangan yang panjang. Ia mudah mempelajari hal-hal yang baru dan berwawasan dengan melakukan aktiviti mengembara ke kota atau negara lain. Lelaki ini sangat teratur dalam setiap perjalanan hidupnya.



Fire Hand (Tangan Api)
Segi panjang dengan jari-jari tangannya pendek, lelaki ini cepat berasa gelisah apabila duduk dalam suatu jangka masa yang lama. Ia mempunyai keperibadian tinggi dan seorang yang mudah bergaul. Tidak hairanlah ia mempunyai ramai teman yang begitu mengambil berat tentangnya.


Apa yang diberitahu adalah hasil kajian yang telah di buat oleh pakar palmistry (membaca garis tangan) dan juga penulis buku ini. Oleh yang demikian tidaklah semestinya setiap kajian itu benar-benar menepati apa yang di katakan. Ia adalah hasil kajian untuk perkongsian sahaja.

Tanda Si Dia Bermain Kayu Tiga

Posted by Ija at 10:44 PM 0 comments
Tiada orang yang sanggup mengaku bahawa dia bermain kayu tiga atau menduakan pasangan. Tak kira bagi pasangan suami isteri mahupun yang sedang bercinta. Perkara ini sebenarnya boleh diketahui tanpa perlu menunggu si dia mengaku sekiranya anda seorang yang prihatin. Hanya dengan membaca sikap dan tingkah lakunya saja anda sepatutnya boleh mengagak si dia sedang menduakan anda. Di bawah adalah beberapa tanda yang boleh anda perhatikan:



Tiba-tiba jadi terlalu sibuk
Alasan yang paling klasik dan paling basi tapi masih sering diutarakan. Tidak jelas apa yang membuatkan pasangan anda sibuk tapi dia selalu mengelak untuk diajak bertemu. Kalau anda meminta untuk ikut sekali dalam aktivitinya dia menuduh anda tidak percayakan dirinya.



Apabila anda memprotes pada pasangan anda bahawa dia jarang meluangkan masa dengan anda, dia akan memarahi anda kembali dan mungkin menjadi sangat defensif. Jika si dia sudah menunjukkan tanda-tanda ini jangan terus menyerang dan mendakwanya melulu bahawa dia telah menduakan anda. Sebaliknya jangan ambil peduli dengan kegiatannya. Sambil itu, cuba selidik apa kegiatannya selama ini. Jika sudah mempunyai bukti konkrit, dia pasti tidak dapat mengelak lagi. Dia akan berasa bersalah dan ketika itu anda buatlah keputusan yang terbaik untuk diri sendiri.



Berubah menjadi terlalu setia dan romantik
Siapa yang tidak gembira kalau diajak makan malam setiap hari di restoran mahal, diberi pujian yang melambung-lambung dan kata-kata yang romantik? Tapi awas jangan terpedaya dengan perubahan sikap sebegini. Mungkin apa yang dilakukan adalah untuk mengelabui mata anda.



Dia mengetahui apa yang anda mahu. Dia jua tahu apa yang membuatkan hati kita senang dan memanfaatkan semua untuk kepentingan dirinya sendiri. Selalunya kalau ditanya apa yang membuatkan dirinya begitu berubah, tiada alasan yang je! las dan tidak memberi jawapan yang cukup menyenangkan hati anda. Untuk mendapat kepastian darinya, sekali sekala tolak ajakan dan pemberiannya. Jika dia marah, berikan alasan yang logik dan biarkan dia kebingungan. Sementara itu cari maklumat tentang kegiatannya di belakang kita.


Terlalu banyak berahsia
Waktu sedang bersama dengan anda, tiba-tiba telefon bimbitnya berbunyi. Dengan segera dia menjauhkan diri dari anda dan bercakap seperti berbisik. Bila ditanya dengan siapa dia bercakap, jawapannya tidak jelas. Dan kalau kita meminta mahu memeriksa telefonnya, dia akan marah dan menuduh kita tidak mempercayainya.


Kita tidak perlu terus menuduhnya yang bukan-bukan. Lebih baik bersikap sewajarnya. Sekiranya kita memperlihatkan kemarahan, pasangan anda pasti punya cara lain untuk menutupi rahsianya. Cubalah anda bersikap tidak ambil tahu sikapnya dan dalam diam-diam korek rahsianya.


Manfaatkan perasaannya ketika dia merasakan sudah dapat membodohkan diri anda. Percaya sahaja dengan kata pepatah sepandai-pandai tupai melompat pasti akan jatuh juga. Biar masa saja yang menentukannya. Kalau anda sabar, rahsia pasti akan terbongkar juga.



Berubah penampilan dan pendapat
Jatuh cinta boleh menyebabkan kita boleh melakukan apa saja dan kadang-kadang terhadap perkara yang tidak masuk akal. Jatuh cinta juga boleh menyebabkan tingkah laku berubah termasuklah penampilan, gaya hidup dan pendapat. Mungkin dia jatuh cinta pada anak orang kaya, jadi penampilan dia agak jauh berubah supaya lebih serasi.


Ataupun dengan orang yang lebih muda, pemakaiannya agak keremajaan.


Hati-hati kalau pasangan berubah begitu drastik, apalagi kalau dia tidak punya alasan yang kuat untuk berubah. Biarkan dia buat begitu semahunya dan tunggu hingga berapa lama dia boleh bertahan. Kalau perubahan itu memang bukan dalam dirinya, dia tak perlu lama untuk berubah kembali menjadi dirinya yang dulu.

Rahsia perempuan,lelaki mesti baca!!!

Posted by Ija at 5:36 PM 0 comments
"Perempuan suka :

- lelaki yang gagah – selalu pegi workout kat gym

- pandai bersukan – bola, basket, ragbi etc.

- bijak pandai – CPGA mesti sentiasa atas 3.5

- ada kerja – dining hall, hotel, library etc.

- ada kereta – especially sports car tak kisah la tahun bila

- pandai jamming – guitar, bass, drum, keyboard etc

.- pandai buat lawak expecially dpn pompuan

- pandai programming – bleh buat website lawa2

- walaupon rock tapi alim2 sket – bleh lead solat jemaah


- berambut pendek dan kemas- tak terlalu clean shaved

– tinggal la sket janggut in vertical line..macho siot

- wangi – pandai pilih perfume

- hadiahkan bunga – even sekuntum rose je

- selalu hadiahkan teddy bear – kalo kecik bagi banyak2, kalo besar satu je


- ingat birthday awek – tak lupa bagi hadiah best2


- pandai amik ati mak and abah awek

- sanggup teman awek shopping – biarpon berjam-jam

- bleh bagi pendapat bila awek Tanya “awak, tudung wardina ni sesuai tak dgn saye?”


- bila cakap dlm phone, let women do the talking – lepas tu kasi komen



Perempuan tak suka :


- lelaki yang lemah – kurus, tak workout

- tak terer bersukan – petang2 tak kuar main, dok umah je

- study asyik kantoi – dok struggle nak kekalkan CGPA atas 2.0

- malas cari kerja – harap duit sholar je

- takde keta – pegi memane tumpang keta orang atau naik bas


- tak minat muzik langsung – tak leh sembang pasal rock bands

- takde sense of humor – org buat lawak die blur je

- takde life – tak gi jenjalan memane and tak tau tempat sekeliling

- tak celik IT – buat website guna frontpage pon kantoi

- asyik enjoy siang malam – tak ingat mati

- rambut serabai – panjang dan tak terurus


- kuat sangat isap rokok – sekali-sekala takpe la kot

- badan berbau – malas mandi

- tak romantic – bila awek mintak berkali-kali baru nak bagi bunga

- jarang hadiahkan teddy bear -

- wish happy birthday seminggu lewat – kuat lupa

- dah bertahun couple – tak pernah jumpa parents awek

- bagi alasan bila diajak pegi shopping

- asyik jawab “tak kisah” bila orang tanya pendapat dia

- bila borak on the phone, die pulak yg pot-pet lebey2

Wednesday, December 2, 2009

Rahsia Hadiah & Makna Tersirat

Posted by Ija at 1:48 AM 0 comments
hadiah yang anda beri kepada kawan/kekasih/isteri/suami anda mempunyai maksud yang tersirat...


JAM TANGAN - Tanda meningati setiap masa dan waktu.


CINCIN - Tanda ikatan kasih yang abadi.


GELANG - Tanda mesra


RANTAI LEHER - Ikatan cinta yang perlu perhatian.


SUBANG - Tanda penghargaan dan penghormatan.


KASUT - Sentiasa mengambil berat/prihatin.


PAKAIAN/KAIN - Semoga kasih berkekalan dan dekatselalu.


PAYUNG - Tanda kasih dan sentiasa ingin melindungi.


MINYAK WANGI - Tanda cinta


BINGKAI GAMBAR - Sentiasa merindu dan tak ingin berjauhan.


BUKU - Bersifat terbuka dan bertolak ansur.


BUNGA - Tanda perkenalan dan tanda sayang


COKELAT - semanis cintamu.


LAGU/CD/KAD UCAPAN - mengabadikan cinta


SEJADAH DAN ALQURAN - tandanya kekasihnya itu menyayanginya dunia dan akhirat.


HANDPHONE - tandanya kamu tidak boleh jauh darinya


MASUK MEMINANG - tandanya dia serius dan betul2 seriuss..!

Adakah si Dia meminatimu…

Posted by Ija at 1:34 AM 0 comments
Kadangkala wanita sukar memahami tingkah laku lelaki. Kadangkala mereka takut salah erti tingkah laku sesorang lelaki kepada dirinya. Oleh itu, sekiranya anda ingin mengetahuinya, bacalah entri kali ini.

Langkah si dia cuba mendekatimu…

si dia membelanja anda makan @ minum…

si dia ingin meminjam sesuatu dr anda atau meminta bantuan anda..langkah ini membuatkn si dia berasa dekat dgn anda.

si dia mengajak anda menemaninya bersiar-siar & membeli belah yg mana langkah ini akn membuatkn anda menerima si dia..


si dia mula bertanya kn tentang keluarga anda & dlm masa yg sama si dia akan bercerita tntang keluarga nya. Topik ini secara tidak lgsg akan merapatkan lagi hubungan anda berdua kerana anda berdua sudah saling mengetahui tentang diri masing2.


si dia akn sentiasa bertanya khabar tentang anda..dengan ini anda tentunya akan berasa lebih disayangi..


si dia akan memberikan anda hadiah istimewa. Ini menandakan si dia ingin melanjutkan hubungan yang lebih dr seorang rakan.


si dia mula melayan anda seperti anda kekasihnya. Setiap kata-katanya juga adalah kata sayang & cinta..


Teruskan hubungan dengan si dia jika…


si dia x tergopoh gapah utk menjalinkn hubungan dgn anda secara serius di mana si dia akan mendekati anda dengan sabar & x tergopoh gapah.


si dia sering mengambil berat tentang anda termasuklah tentang kesihatan,makan, minum & setiap apa yg anda lakukan.


si dia sentiasa membantu anda tidah kira apa jua pertolongan yg anda perlukan.


si dia x berkira walaupun anda & dia bru berkenalan, si dia tidak kisah membelanjakan wangnya untuk anda.


si dia sentiasa ingin menggembirakan anda dan tidak akan membebankan anda dengan masalah-masalahnya. Si dia ingin sentiasa bersama anda dengan memberikan kenangan yang indah.


si dia tidak berahsia tentang pengenalan dirinya,tempat tinggal & nombor telefon agar hubungan anda & si dia tidak berakhir di situ shaja.


si dia berterus terang tentang status nya sama asa si dia pernah ada teman istimewa @ si dia sememangnya single.Si dia juga tidak kisah anda membaca sms @ membantunya menjawab panggilan telefon menandakan katanya adalah benar.


apabila ada masa terluang,dia pasti akan menghubungi anda & memberitahu anda tentang aktiviti nya.Hati2 dengan si dia jika…


si dia terlalu cepat memberitahu anda bahawa si dia ingin menjalinkan hubungan serius dengan anda. Misalnya baru 3 hari sudah bercakap soal cinta & sayang.. Nampk mcm penipu je kn…?


mulut kata sayang & cinta tetapi tidak pernah mengambil berat soal anda malah bersikap mementingkan diri pula.


ada sahaja alasannya apabila anda meminta pertolongan. Sekiranya dia menolong skalipun hanya lah buat secara ala kadar sahaja untuk mengambil hati anda.


agak berkira sedikit dalam soal kewangan. Wlaupun masing2 telahbekerja namun apabila keluar makan bersama, hari ini si dia belanja anda namu, dia mula mengharapkan anda pula membelanja nya keesokan harinya..


si dia mengajak anda melakukan perkara yang si dia suka sahaja tanpa mempedulikan anda suka atau tidak apa yang dilakukannya. Jika anda tidak menyukai aktiviti yang akan dilakukan bersamanya,si dia tetap memaksa anda mengikutnya.


si dia cuba mengelak jika ditanya tentang alamat rumah dan hanya memberitahu secara umum sahaja. Begitu juga sekiranaya anda mahu tahu nombor telefon rumah & nombor telefon nya yg lain untuk dihubungi, si dia sama sekali tidak akan memberinya. Jika ikhlas, mengapa perlu berselindung. .?


si dia tidak pernah menceritakan tentang status dirinya. Apabila ditanya si dia akan berkata ” saya mana ada gf..siapalah yang hendakkan saya”. Tetapi telefonnya tidak pernah berhenti dr menerima panggilan @ sms. Si dia akan merampas telefon cepat2 jika anda cuba membantunya menjawab panggilan telefon @ membaca sms.Selepas itu,setiap kali bersama anda,telefonnya akan dimatikan.. Faham2 je la…


si dia jarang menghubungi anda apabila tidak bersama anda dan memberi alasan sibuk untuk tidak keluar bersama anda.



Jom Chat

Large Ads

 

★~RainBow LanD~☆ Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review