Thursday, November 5, 2009

Mengenali Lelaki Dan Perempuan

Posted by Ija at 9:21 PM
Baguslah kalau kita sudah tahu akan perkara ini sekurang-kurangnya kita tidak cepat melenting jika berlaku apa-apa isu antara kaum ADAM dan HAWA dan saya juga ingin tambah iaitu betapa beratnya menjadi seorang lelaki, diantaranya adalah seperti berikut:-Lelaki


1. Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang

ditanggung oleh bapanya.


2. Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yangbelum berkahwin dan dosa anak lelaki yang belum baligh.

BERATKAN !

3. Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggungjawab keatas ibunya dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggungjawabnya maka dosa baginya terutama anak lelaki yang tua,manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuatbaik pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya ditanggung oleh suaminya.

BERATKAN !


4. Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun begitu isteriboleh membantu.Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih-lebih lagimenggunakan pendapatan isteri tanpa izin ini. Banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yangbergelar suami perlu tanggung. Kalau nak di bayangkan beratnya dosa-dosa yangditanggungnya seperti gunung dengan semut. Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orangperempuan lebih panjang daripada lelaki. Lelaki mati cepat kerana tak larat denganberatnya dosa-dosa yang ditanggung. Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yangdianugerah oleh Allah SWT. Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadiperempuan.

Begitulah kira-kiranya.

Wanita

1. - Wanita auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki.

2. - Wanita perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidaksebaliknya.


3. - Wanita saksinya kurang berbanding lelaki.


4. - Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki.


5. - Wanita perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak.


6. - Wanita wajib taat kpd suaminya tetapi suami tak perlu taat pd isterinya (taat kepadaibunya).


7. - Talak terletak di tgn suami dan bukan isteri.


8. - Wanita kurang dlm beribadat kerana masalah haid dan nifas yg tak ada pada lelaki.

Pernahkah kita lihat sebaliknya??

Benda yg mahal harganya akan dijaga dan dibelaiserta disimpan di tempat yg tersorok dan selamat.

Sudah pasti intan permata tidakakan dibiar bersepah-sepah bukan?

Itulah bandingannya dgn seorg wanita.

Wanita perlutaat kpd suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya.

Bukankah ibu adalah seorang wanita?

Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya,manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya utk menyara isteri dananak-anak.

Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di mukabumiini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampunALLAH (dosa kecil).Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabk an terhadap 4 wanita ini: Isterinya, ibunya, anak perempuannya dan saudara perempuannya.Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 org lelaki ini: suaminya, ayahnya, anak lelakinya dan saudara lelakinya.


Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana-mana pintu Syurga yg disukainya cukup dgn 4 syarat shj: Sembahyang 5 waktu, puasa di bulan Ramadhan, taat suaminya dan menjaga kehormatannya. (betulkan jika saya tersilap).Seorg lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala org pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.


MasyaALLAH.. . sayangnya ALLAH pada wanita .... kan?

0 comments:

Post a Comment

Jom Chat

Large Ads

 

★~RainBow LanD~☆ Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review